dezambiguáció disambiguation

.........................................A Fenesztra a Perimédia Csoport magyar nyelvterületre szakosodott kritikai orgánuma. Szervezeti működését tekintve a Fenesztra a Perimédia Lab (PL) alegysége, a Perimetál Társulat (PT) iker-formációja és a Periszláv Stúdió (PS) szárnyügynöksége.
A Fenesztra lelkes csapata több, különböző szakterületen dolgozó közreműködőből áll. Fotós, alkalmazott grafikus, rajztanár, vágó, operatőr, képzőművészeti szakasszisztens, újságíró és idegen nyelvi levelező együttes munkája nyomán születik meg az a művészi kijelentés, melyet e szakemberek, kenyérkereső tevékenységük végeztével, saját szórakozásukra és hallgatóságuk gyönyörködtetése végett önzetlenül publikálnak a Fenesztra hasábjain. A modern korporatív logika és a kortárs üzleti szellem jegyében ezek az alkotók névtelenül és külön díjazás nélkül ruházzák át szellemi tulajdonukat és szerzői jogaikat a Fenesztra törzsvállalata (Perimédia Lab) alapító tulajdonosaira, akik a Fenesztra minden megnyilvánulásáért egyszemélyben vállalják a művészi és erkölcsi felelősséget.
.........................................Fenesztra is Perimedia Group’s critical organ dealing with domestic affairs. On an administrative level Fenesztra is a department of Perimedia Lab (PL), a twin-corps of Perimetal Ensemble and a flank agency of Perislave Studio.

prefenesztrált prefenestrated

tranzit.hu


nemzettek
procreative


mikonizáció
miconisation


ubul-ubul


NENY-POV


defenesztrált defenestrated

ablakon kidobott pénz
throwing money out of the window

ablakon kidobott díj
throwing the award out of the window

ablakon kidobott verseny
throwing the competition out of the window

ablakon kidobott demagógia
throwing demagogy out of the window

ablakon kidobott eladhatatlan
throwing unsalables out of the window

ablakon kidobott díler
throwing your dealer out of the window

refenesztrált kurátor
refenestrated curator

ablakon kidobott ház
throwing the house out of the window

ablakon kidobott betyár
throwing the scamp out of the window

ablakon kidobott (kormány)ablak
throwing the window out of the window

ablakon kidobott kereszt
throwing the cross out of the window

kereszt.jpg

widerstand mit fantasie

Na mi van?

goldsmiths fights back

Goodby Indy

A magyar kritikus művészet dilemmája

rendszter 2010.12.20. 23:53

Magyar kurátorok gyakran megfogalmazták: „Nincs kritikus művészet Magyarországon”. Pedig kedvenc Fenesztránk jobboldali hasábjában (a dezambiguáció alatt közvetlenül) a felsorolt banner-link kollekció magyar művészek által alkotott kritikus művek csupán kiragadott példáira mutat.
 
Lehetséges, hogy a kritikus művészetre kiváncsi, azt felkarolni vágyó kurátorok nem ismerik ezeket a műveket?
 
Bárhogy is legyen, mától fogva a Fenesztra ezt a kommunikációs űrt igyekszik kitölteni, azzal, hogy közelebb hoz egymáshoz kritikus művészt és kritikus művészetet pártoló kurátort.
 
Sőt, mindaddig míg valamely kritikus képzőművészeti alkotás nem talál kurátori pártfogásra, hogy publikumához eljuthasson, a fenesztrátori gondviselésnek köszönhetően válik publikussá.
 
Első bejegyzésünkben az NMA projektről készült audiovizuális összefoglalót fenesztráljuk.
 
 
Az NMA projekt művészei (Antal Balázs, Farkas Roland, Horváth Tibor, Mécs Miklós és Radics Márk) a mai magyar hivatalos közbeszédben és a hétköznapi élet egyes szegmenseiben tapasztalható nemzeti túlfűtöttségtől való émelygésüknek adnak kifejezést. Az NMA alkotói az életünk egyre több területén megnyilvánuló tekintélyelvűség, irányíthatnámság és az ettől elmaradhatatlan, ezt tápláló követői, sőt dicshimnifikátori szellem iránti elítélő attitűdjüket is kifejezik, amikor a nemzeti szimbólumokkal ironikusan operáló montázsaikat a kiállító teremben és weboldalukon publikálják. Ezek a művészek nem a nemzeti szimbólumokat illetik kritikával (Hogyan lehet egy szimbólumot kritizálni? Miért lehetne felelős egy szimbólum?), hanem azok használatának bizonyos módozatait kifogásolják. Továbbá gyerekes vagy rosszindulatú azt feltételezni (sajnos megtörtént), hogy az NMA művészei nemzeti érzéseket kívántak volna sértegetni, amikor kiállításukat egy olyan területen rendezték meg (Erdélyben), ahol a helyi lakosság, nemzeti kisebbségként, a nemzetállami berendezkedés áldozataként éli mindennapjait. Érthető, hogy egy ilyen beavatkozást ott sajátos érzékenységgel fogadnak. Éppen ezért figyelemre méltó, hogy a kiállítás helyi sajtóban megjelent visszhangja nagyobb mértékben volt pozitív, mint elutasító. A kritikus művészet mindenhol felüdítő!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr332529270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.