dezambiguáció disambiguation

.........................................A Fenesztra a Perimédia Csoport magyar nyelvterületre szakosodott kritikai orgánuma. Szervezeti működését tekintve a Fenesztra a Perimédia Lab (PL) alegysége, a Perimetál Társulat (PT) iker-formációja és a Periszláv Stúdió (PS) szárnyügynöksége.
A Fenesztra lelkes csapata több, különböző szakterületen dolgozó közreműködőből áll. Fotós, alkalmazott grafikus, rajztanár, vágó, operatőr, képzőművészeti szakasszisztens, újságíró és idegen nyelvi levelező együttes munkája nyomán születik meg az a művészi kijelentés, melyet e szakemberek, kenyérkereső tevékenységük végeztével, saját szórakozásukra és hallgatóságuk gyönyörködtetése végett önzetlenül publikálnak a Fenesztra hasábjain. A modern korporatív logika és a kortárs üzleti szellem jegyében ezek az alkotók névtelenül és külön díjazás nélkül ruházzák át szellemi tulajdonukat és szerzői jogaikat a Fenesztra törzsvállalata (Perimédia Lab) alapító tulajdonosaira, akik a Fenesztra minden megnyilvánulásáért egyszemélyben vállalják a művészi és erkölcsi felelősséget.
.........................................Fenesztra is Perimedia Group’s critical organ dealing with domestic affairs. On an administrative level Fenesztra is a department of Perimedia Lab (PL), a twin-corps of Perimetal Ensemble and a flank agency of Perislave Studio.

prefenesztrált prefenestrated

tranzit.hu


nemzettek
procreative


mikonizáció
miconisation


ubul-ubul


NENY-POV


defenesztrált defenestrated

ablakon kidobott pénz
throwing money out of the window

ablakon kidobott díj
throwing the award out of the window

ablakon kidobott verseny
throwing the competition out of the window

ablakon kidobott demagógia
throwing demagogy out of the window

ablakon kidobott eladhatatlan
throwing unsalables out of the window

ablakon kidobott díler
throwing your dealer out of the window

refenesztrált kurátor
refenestrated curator

ablakon kidobott ház
throwing the house out of the window

ablakon kidobott betyár
throwing the scamp out of the window

ablakon kidobott (kormány)ablak
throwing the window out of the window

ablakon kidobott kereszt
throwing the cross out of the window

kereszt.jpg

widerstand mit fantasie

Na mi van?

goldsmiths fights back

Goodby Indy

A Vidokle kód

rendszter 2011.03.04. 00:45

(Ajánlott kötelező olvasmány az „elmélet és a konkrét hatalmi viszonyok közti hézag”-ról)

Állókép Jean-Luc Godard és Jean-Pierre Gorin 1972-es Tout va bien című filmjéből

 

 

 

 

 

 

Anton Vidokle 2010 májusában közzétett egy vérlázító cikket az e flux journal 16. számában (magyar fordítása az exindexen), amire  aztán „vérei” fel is lázadtak. A cikk a művész-kurátor páros viszonyának felhősebb vonatkozásait vállalta ecsetelni. Vidokle tudja, hogy a művészek nem olvasnak, tehát (mivel ő művész) a cikk címe az is lehetett volna, hogy „levél a kurátoroknak”. De nem az lett, mert végül is mindannyiunknak szól a levél. A köztünk feszülő viszonyok, tátongó szakadékok, „levegőben megállt” mondatok nem fognak lazulni, áthidalódni, megértésre találni, ha csak az egyik fél olvassa el ezt a cikket.

Vidokle amolyan agyalósabb típusú művész, az igaz, és üzletileg sincs rosszul eleresztve. Mondhatnánk, azáltal függetleníti magát, hogy minden irányba függőségi viszonyokat sző. És úgy tűnik, művészként, szervezőként, művészeti lap szerkesztőjeként, kiállítás rendezőként, archívum építőként olyan rálátással és tapasztalattal bír, ami feljogosítja és felbátorítja arra, hogy úgy nyilvánuljon meg, ahogyan a „Művészet művészek nélkül?” című opusában tette.

Bár sok mindent észrevételez és feltár, Vidokle szövegének legnagyobb érdeme maga az őszinte hangütés. Ezzel tesz legtöbbet a művészet termelésében résztvevők közti viszony rendezéséért. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy, ha a művészek és „alkalmazóik” közötti párbeszéd ugyanolyan nyílt és szókimondó hangnemben folyna, mint amilyet Anton Vidokle most itt nekünk produkált, akkor rengeteg félreértés, sőt félremagyarázás helyet sem kaphatna benne, és láss csodát, minthogy az emberi és szakmai viszonyok kvázi a kommunikációban lakoznak, maguk e viszonyok is instans mód javulnának fel arra a szintre, melyen ez az áhított kommunikáció folyna.

Ez, azt hiszem, ilyen egyszerű.

Anton Vidokle cikke itt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenesztra.blog.hu/api/trackback/id/tr552708761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.